Företagslån – låna pengar till ditt företag

Företagslån – ska du låna pengar till ditt företag och vill veta mer om hur du till exempel kan ta ett företagslån utan säkerhet eller vilken ränta du kan få på ditt företagslån?

Då har du kommit rätt! Vi har samlat information om företagslån, så du vet mer innan du tar ett lån till ditt företag. Plus att vi börjar med det viktigaste: vad är ett företagslån och vilka olika typer av företagslån finns det för dig som företagare?

Vad är företagslån?

Det finns framför allt två typer av företagslån: lån med eller utan säkerhet.

Ett företagslån är ett lån till ett företag, som företaget kan använda till exempel för nödvändiga satsningar i bolaget som investeringar, utbildning eller för att lösa tillfälliga likviditetsbehov.

Om du som företagare går till en bank vill de ha en säkerhet för att ge dig som företagare ett lån. Fördelen med att ha en säkerhet är att du kan få lägre ränta och bättre villkor på ditt företagslån. Nackdelen kan vara att du inte har en säkerhet och att processen att få ett lån kan ta lång tid på grund av papper som ska skickas in och möten du ska ha med personal på banken.

Det har de senaste åren dykt upp fler aktörer som erbjuder företagslån utan säkerhet och ”lån utan UC”, som man också säger (dvs. utan kreditupplysning hos affärs- och kreditinformationsföretaget UC). Fördelen är att du snabbt kan få lån och att du enkelt kan ansöka digitalt. Nackdelen är en högre kostnad, eftersom det är en högre risk för långivaren, vilket kan vara en fast månadskostnad som inkluderar ränta och även andra avgifter.

Vad ska du tänka på när du tar ett företagslån?

Det finns en hel del att tänka på innan du bestämmer dig för att ta ett företagslån.

  1. När ska du låna? Lån ska alltid betalas tillbaka och det är viktigt att fatta en genomtänkt beslut kring till exempel om du ska fortsätta växa långsammare men utan kapital eller om det är rätt tillfälle att ta ett företagslån och på det sättet på möjlighet att växa i en snabbare takt.
  2. Hur mycket ska du låna? Om du lånar rätt belopp för ett specifikt ändamål som tar företaget framåt är det ett bra beslut, men om du lånar för att klara månadens utgifter och blir tvungen att göra samma sak igen längre fram så är nog inte företagslån lösningen på ditt problem med företagets likviditet.
  3. Plus: ska du ta ett företagslån överhuvudtaget? Är företagslån det enda sättet att få finansiering eller kan det finnas andra lösningar? Och har du jämfört lån och villkor, så du väljer rätt alternativ om du bestämt dig för att det är företagslån som är det bästa för företaget?

Du kan ta företagslån hos din bank, men det finns också många nya aktörer på marknaden.

Vilka bolag erbjuder företagslån?

Här är en lista på 22 aktörer som annonserar att de erbjuder företagslån (december 2019):
Approva Företagslån
Aros Kapital
Avida Finans
Balanzia
BusinessCredit
Capcito
Corpia
Ferratum Business
Fakturino
Fedelta
Froda
KREA
Lendo
Likvid Företagslån
Marginalen Bank
Monetise
Mynt
OPR Företagslån
Qred
Svea Ekonomi
Toborrow
Wasa Kredit

Tips: gå in på så många sidor som möjligt för att bilda dig en bra uppfattning om vad ett lån för dig skulle innebära och kosta.

ALMI erbjuder också företagslån som ett komplement till din övriga finansiering. Almis Företagslån är ett slags företagens motsvarighet till topplån vid ett bostadsköp, där utgångspunkten är att företagslån från ALMI ska vara ett komplement där banken eller det företag du lånar från vanligtvis är den andra finansiären.

Comments are closed.