Faktureringsmetoden

Faktureringmetoden är ett bokföringsmässigt begrepp.

Faktureringsmetoden eller kontantmetoden?

Faktureringsmetoden innebär kortfattat att du löpande bokför ditt företags fodringar och skulder. När betalning görs bokförs/minskas fodringar och skulder i samma grad. Ett annat sätt att uttrycka faktureringsmetoden är att säga att varje faktura bokförs vid två tillfällen. Dels när de uppstår – när fakturan utfärdas av leverantören – och sen när de betalas/upphör (när betalningen för fakturorna sker).

Faktureringsmetoden måste större företag använda sig av. Företag med mindre omsättning och enklare verksamhet brukar använda sig av bokslutsmetoden även kallat kontantmetoden.

Kontantmetoden innebär att fodringar och skulder enbart bokförs när de regleras, inte när de uppstår men vid bokslut måste samtliga fakturor som ännu inte betalats bokföras på ankomstdatum eller fakturadatum så att de hamnar på rätt räkenskapsår. Därför kallas kontantmetoden även för bokslutsmetoden.

Det finns möjlighet att när som helst, hos Skatteverket, förändra sin faktureringsmetod från kontantmetoden till faktureringsmetoden. Dock kan man inte gå tillbaka till kontantmetoden om man tidigare registrerat sig för faktureringsmetoden.
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.